Markaryds Järn

markaryds järn

Markaryds Järn, Markaryds äldsta företag, 115 år

Det är inte många företag som kan skryta med att de har varit verksamma i över hundra år, men det kan vi! Redan sedan början av 1900-talet har Markaryds Järn försett industrin i och kring Markaryd med förnödenheter. Vi har sett företag komma, vi har sett små företag som tidigare enbart varit en kändis på orten växa och skaffat sig ett namn både nationellt och internationellt och i detta har vi fått vara delaktiga! Under den tiden har vi inte bara lärt känna våra kunder utan även arbetat upp ett gediget och välanpassat sortiment för att kunna försörja vår lokala industri.

Historia

1903 startade Adolf Bengtsson Adolf Bengtssons Järnhandel i lokaler på Kungsgatan 15 i Markaryd. Då bestod sortimentet bland annat av byggmaterial, symaskiner, jaktgevär och explosiva varor. 1959 säljs företaget till svågrarna Erling Persson och Jan Erlandsson som då bildar Markaryds Järnhandel Ab.

1967 bygger de båda kollegorna helt ny modern anläggning på nuvarande adress, Kronobergsgatan 1, som invigs med pompa och ståt. Erlandsson lämnar Markaryd för att etablera sig i Norrköping och 1980 säljs företaget till Bo Nordmark, ett par år efter Erling Perssons död. Nordmark driver verksamheten i 7 år och 1987 övertar Tibnor-Nicklasson företaget.

När lågkonjunkturen kommer 1993 och Tibnor beslutar att minska verksamheten i Sverige övertar Lars-Erik Edvinsson verksamheten, ”Lasse” har då varit anställd i företaget i 20 år. Lasse ändrar namnet till Markaryds Järn AB och går med i Järnia-kedjan. Verksamheten är framförallt inriktad mot den lokala industrin, men med konsumenthandel som ett komplement.

Den 15 augusti 2005 säljer Lasse verksamheten till Sohlbersgruppen och Christoffer Lindqvist flyttar till Markaryd från Ljungby för att driva verksamheten vidare. I dag har bolaget 11 anställda och närmar sig en omsättning om 40 Mkr. Över 96 % av omsättningen är helt inriktat mot den lokala industrin. Idag ses företaget mer som en grossist och lagerför över 20 000 artiklar, helt baserat på den lokala industrins behov!

Vår affärside

Att erbjuda industrin i och kring Markaryd ett komplett lagerlagt sortiment av verktyg, maskiner och industriförnödenheter för att erbjuda kunden optimal logistik och teknisk kompetens.

Vår målsättning är att hitta den lägsta totalkostnaden för våra kunder. Detta når vi dels genom riktigt bra avtal, dels genom lokal lagerhållning där vi står för lagret istället för kunden, nya tekniska lösningar, hög leveranssäkerhet, dagliga leveranser till våra kunder i Markaryd och 1-2 gånger i veckan till våra kunder utanför Markaryd.

markaryds järn

En industriell resa med hållbarhet i fokus

Markaryd, vår plats på jorden

Contact