Konecranes

konecranes

Vi levererade vår första högpresterande truck till kund 1959 på Silverdalens Mekaniska Verkstads AB, SMV.

SMV köptes år 1994 upp av nio avhoppare från Kalmar LMV. De nio personerna som satte grunden och valde att placera företaget i Markaryd är Olle Österlund, Paul Westergren, Nils-Olof Larsson, Hans Matzner, Göran Skogsborn, Conny Persson, Hans Carlsson, Roger Persson och Anders Sandström.

Markaryds kommun var ett stort stöd med att ordna en stor industribyggnad med goda utvecklingsmöjligheter och SMV var i behov av att nyanställa. Markaryd var strategiskt bra placerat och möjligheten att kunna anställa rätt folk var stora. Markaryd lyckades med vad Halmstad inte klarade. Nämligen att få en industrietablering som skulle ge kommunen 100st nya arbetstillfällen.

konecranes old

 

Redan i början av företagets framgång gjordes ett samarbetsavtal med en av världens största truckproducent, tyska Linde AG om att tillverka stortruckar. Det gav företaget stabilitet och säkerhet. Samtidigt gjordes en helt ny produktportfölj

Kontorsdelen stod klar för inflyttning 1/1 1995 och invigningen ägde rum i mars 1995, kort därefter rullade den första SMV trucken ut från lokalen i Markaryd och vidare för leverans till Göteborgs Hamn. Vi lade ner hela vårt hjärta i denna första leverans, tillverkade trucken med stor omsorg och yrkesskicklighet och kontrollerade noga leveransen och livslängden för att garantera att kunden skulle vara nöjd, och förbli nöjd.

Affärsidén var från början att leverera en högkvalitativ produkt som håller genom tiden och tillgodoser kundens behov för sin verksamhet. En affärsidé som håller än i dag.

Vi var pionjärer när vi beslutade att endast monterar våra produkter och etablera relationer med underleverantörer i närområdet, ett närområde som senare i takt med tillväxt blivit ett globalt nätverk. Denna produktions filosofi har senare anmanats av alla ledande tillverkar av truckar och containers maskiner.

 

konecranes modern

2013 gör Konecranes Lift Trucks ett nyförvärv, nämligen ett uppköp av Linde container handling. 2017 görs ytterligare ett nyförvärv till företaget och det är Terex MHPS, där Fantuzzi och PPM ingår.

Med nyförvärven och framför allt människorna och kulturen som varit med och är med oss i företaget har vi idag kommit till att vi är ett mycket väletablerat och globalt företag. Vi tror på kvalitet, hållbarhet, innovation, pålitlighet och i våra människor. Vi konstruerar, tillverkar och exporterar våra maskiner från våra tre fabriker över hela världen. Konecranes Lift Trucks huvudkontor finns i Markaryd, Sverige och de övriga fabrikerna ligger i Shanghai, Kina och Montceau-les- Mines, Frankrike.

Nästan varje maskin som vi tillverkar exporteras utanför Sverige och vi behöver vara världstäckande. Där vi själva inte kan finnas till hands har vi ett nära samarbete med våra handplockade partners. Vi är ett globalt företag som fortsätter att växa med målsättningen att vara nummer ett inom vår business.

konecranes logo

En industriell resa med hållbarhet i fokus

Markaryd, vår plats på jorden

Contact